Tipar offset si digital

Putem lucra pentru dumneavoastra: afise, pliante, flyere, brosuri, carti vizita, reviste, prelucrare imagini (alb-negru / color), montaje tipografice, ajustare culori pentru CMYK, colaje poze si retus imagini, expunere si developare filme tipografice.

Puteti apela la noi pentru tipar offset sau digital. Tiparim de la tiraje mici la tiraje mari pe diverse hartii cu calitate foarte buna mereu.
(hartie cretata (lucioasa sau mata), carton DC, duplex, colorat in masa sau cu diferite striatii.

Servicii de finisare:

 • plastifiere lucioasa si mata lacuire in intregime sau selectiva
 • capsare si brosare
 • spiralare metalica sau de plastic
 • legatorie de arta
 • faltuire, biguire
 • stantare

Va rugam sa ne contactati pentru a obtine preturi, termene de executie si alte detalii.

Va putem sta la dispozitie cu solutii de tehnoredactare, corectura, traducere, machetare, pregatire pentru tipar.

 

SUPORTURI DE TIPAR

Tiparul offset se poate realiza pe o gama variata de hartii si cartoane tipografice cu diferite gramaje cuprinse intre 60 si 400g/mp.
O clasificare relativ simpla imparte hartiile si cartoanele tipografice in:

Putem tipari pe hartie si carton offset (necretat) – au suprafata mai absorbanta fata de hartia dublu cretata si se pot folosi la coli cu antet, plicuri, blocnotesuri lipite sau cu spira, prezentari pentru interioare de mape etc. Gramajul care se poate alege este de 80-300 grame.

Lucrarile arata mai bine pe hartie si carton dublu cretat – au suprafetele netede lucioase sau mate si se printeaza in mod uzual fluturasi, mape, pliante, brosuri etc. Gramajul este de la 90-350 g/mp.

Cutiile, cartile postale bibliorafturile se fac din carton duplex cu spate alb / gri / Kraft – are o suprafata neteda si una mai rugoasa; este mai rigid decat cartonul dublu cretat. Sunt disponibile gramaje de la 200 la 500g/mp.

Pe hartia autocopiativa tiparim bilete, chitante, formulare si are o suprafata necretata care este tratata chimic pe una din suprafete, dupa cum urmeaza:

 1. CB (Coated Back = tratata pe verso) -> Hartia este tratata pe verso cu un strat de microcapsule care contin o cerneala speciala ce permite transmiterea imaginii multiplicate. Este folosita ca prima pagina a setului, fiind exemplarul original. In general, acest tip de hartie este de culoare alba.
 2. CF (Coated Front = tratata pe fata) -> Hartia este tratata pe fata cu un strat activ ce permite primirea imaginii de pe CB. Se foloseste ca ultima pagina a unui set autocopiativ. Este produsa in mai multe variante de culori.
 3. CFB (Coated Front Back = tratata pe ambele fete) -> Hartie tratata pe ambele fete, respectiv pe fata cu strat de adeziv iar pe pe verso cu un strat de capsule cu cerneala. Este folosita ca pagina intermediara, permitand obtinerea de multiple copii. Aceasta hartie permite primirea si, in acelasi timp, transmiterea imaginii multiplicate.

Pe hartie si cartoane speciale tiparim felicitari, carti de vizita, invitatii, cutii etc. Suprafetele au diverse culori si texturi cu gramaje incepand de la 90 si ajungand pana la 350gr/mp.

Etichetele le facem din hartie autocolanta – hartia autocolanta are o fata cretata sau lucioasa

CATEVA DETALII DESPRE CULORI:

Tiparim digital sau offset cu culorile Cyan, Magenta, Yellow, Black (CMYK) si adaugam culori Pantone care nu pot fi reproduse identic. Intotdeauna pentru culorile Pantone folosim culori gata preparate pentru a putea reproduce exact culorile dorite (spre exemplu pentru un orange aprins vom folosi mereu Pantone 021 care nu poate fi obtinut din culorile obisnuite)

Imprimarea in policromie se realizeaza prin suprapunerea celor 4 culori de baza (CMYK) in diverse intensitati.

Finisarile suplimentare de tipul plastifierii sau a lacului UV modifica nuantele de culori (si cele CMYK si cele Pantone). Chiar si acelasi tipar pe hartie offset sau pe hartie cretata este diferit ca nuanta.

SA VORBIM SI DEPRE FISIERE:

 • Recomandam ca fisierele sa fie pentru PC, in mod special COREL (indiferent de versiune) dar se pot trimite si in Ilustrator, Indesign, Quark sau salvate eps, tif, pdf.
 • Puteti trimite fisierele pe e-mail, ftp, transfer.ro . Recomandam sa atasati fisierului principal si un fisier pdf, pentru conformitate.
 • Documentul trebuie sa aiba macheta scara 1/1 cu rama de taiere (bleed) de 5 mm fata de formatul finit
 • In formatul finit, elementele grafice (sigle, texte) trebuie sa fie la cel putin 3-5 mm in interiorul semnelor de taiere sau al conturului de stanta; in cazul in care lucrarea se spiraleaza, in marginea in care se aplica spira se lasa minim 1 cm de la semnele de taiere pana la text.
 • Imaginile din fisier trebuie sa fie o rezolutie de 300 dpi, iar pentru text se recomanda 600 dpi; cel mai indicat este fisierul cdr cu imagini la 300 dpi si textul convertit la curbe.
 • Fisierul nu trebuie sa contina elemente text; toate textele trebuiesc convertite la curbe
 • Pentru imprimarea in cmyk, fisierul trebuie sa contina doar elemente cmyk (nu rgb sau Pantone)
 • Pentru imprimarea cu 1 sau mai multe culori Pantone, fisierul trebuie sa contina elementele ce se doresc printate cu pantone marcate cu culoarea dorita
 • Stanta se face din culoare pantone contur specificat de 1 pt, iar toate elementele ce se tiparesc trebuie sa fie la minim 5 mm in interiorul stantei.
 • Recomandam ca textul negru sa aiba in compozitie doar 100K nu si CMY
 • Fontele de negru din policromie trebuie sa contina 70% M 70% Y 70% C 100% K